zaterdag 8 juni 2013

Schop onder de kont


Zo ziet 'Moed' eruit, althans in de ogen van beeldhouder Pier Pander, die volgend jaar 150 zou zijn geworden als hij nog zou leven, en in de ogen van Louis Couperus, die maandag 150 wordt. ,,Kracht, kalm bewust, is sterk gespierd de arm. Moed welft zijn borst breed als een wal omhoog", schreef Couperus lyrisch over dit beeld, en over zijn buurman, 'Kracht'.

Die twee staan met drie andere beelden in het Pier Pandertempeltje in de Prinsentuin en de voorstudies staan in het Pier Pandermuseum, in hetzelfde park. Het tempeltje is bijna altijd dicht, maar het museumpje is elk weekeinde open. Daar maakte ik, vanwege de verjaardag van Couperus, vanmiddag een paar foto's. Deze staat me wel aan, vanwege dat eigenaardige licht.

Toen Marcel Broersma een paar jaar geleden zijn Pander-biografie had geschreven was hij wel wat onder de indruk van diens werk, zei hij. Mij is dat nooit zo gelukt, het is allemaal wat week, 'sterk gespierd' en een 'borst breed als een wal' zien er in onze tijd heel anders uit.

Dat weke is ook wat kritische lezers altijd tegen hebben op 'Eline Vere'. Toen ik dat op de middelbare school voor de lijst las (doen mensen dat nog?), vond ik het een fantastisch boek. Maar mevrouw Jongbloed, de moeder van een klasgenote, vertelde dat ze die Eline het hele boek lang het liefst een schop onder de kont had verkocht. Om een of andere reden weet ik dat nu nog steeds.