zondag 17 maart 2013

Apies kijken en cijfers vergelijkenEva Vriend was gisteren bij boekhandel Van der Velde, vanwege haar boek Het Nieuwe Land. Daar stelde ik haar wat vragen over, en het (geringe) publiek ook. Douwe Keizer, de overal opduikende oudbaas van de Friesland Bank verscheen ook hier en vroeg of het waar was dat de Noordoostpolder in de jaren vijftig het hoogste aantal zelfmoorden had van Nederland.

,,Dat heb ik wel onderzocht", vertelde Eva. ,,Maar ik heb er geen bewijs voor gevonden.'' Wel had ze met huisartsen gesproken, die in het begin van hun tijd niks te doen hadden omdat alle pioniers kerngezond waren, maar wel een dagelijks spreekuur hadden ingesteld voor vrouwen die depressief werden van de leegte.

Interessant vond ik dat ze de avond ervoor naar het Boekenbal in Amsterdam was geweest. Het is altijd een gevecht om kaartjes voor dat feest want er zijn er maar 1200 of zoiets, en het is een feestje waar je bij moet zijn want dan ben je wat.

,,Het was veel apies kijken", beschreef ze. En wat haar nog het meest was opgevallen, zei ze na afloop van het gesprek: ,,Iedereen heeft het over oplagecijfers. Dat is echt het enige waar het over gaat."  

(De foto is van Wim Schrijver)