maandag 28 januari 2013

Erf- en Vrijvrouwe

Geen idee wat een Erf- en Vrijvrouwe doet voor de kost, maar die van Ameland houdt ermee op. Ze heeft het zonet aangekondigd op televisie: op 30 april draagt ze het eiland, dat haar voorouders in 1704 kochten, over aan haar zoon Willem Alexander. Omdat het Erf- en Vrijvrouweschap vermoedelijk niet veel opbracht, was ze daarnaast ook koningin. De schoorsteen moet roken. Maar daar houdt ze eveneens mee op.

De functie had tot gevolg dat ze nu en dan haar gezicht op Ameland liet zien. Ik heb daar op dit weblog wel eens over geschreven, maar voor de geschiedschrijving haal ik het nog eens op.

Daar is, op 15 oktober 1981, de bovenstaande historische foto gemaakt, bij de deur van De Zwaan natuurlijk, met van links naar rechts de Erf- en Vrijvrouwe, prins Claus, burgemeester Hans Lesterhuis, mijn vader en mijn moeder.

Ze was even daarvoor bij het uitgaan van de paardenreddingboot geweest. ,,In het cafe-restaurant De Zwaan in Hollum onderhield koningin Beatrix zich na afloop van de tewaterlating nog even informeel met de bemanning van de reddingboot", berichtte de Leeuwarder Courant. En in een ander bericht, over hetzelfde onderwerp: ,,Op deze plaats had zich zeer veel publiek verzameld.''

Deze foto heeft nog jaren in de hal van De Zwaan gehangen, in een stevig lijstje, want niet iedere bezoeker is even Erf- en Vrijvrouwegezind.