zaterdag 22 september 2012

Far from Madonna

Maureen (83) uit Portland, Oregon, heeft de afgelopen weken door Ierland, Schotland, Wales en de stranden van Normandie gereisd, en ze was bovendien op de Floriade in Venlo.

Niet in haar eentje, maar met een zekere Tom uit Boise, Idaho, een familielid van haar van 85, met diens dochter als chauffeur.

Tom heeft twee broers verloren in Normandie en wilde daar kijken voor hij er niet meer is. En Ierland, waar hun voorouders vandaan komen, dat moest ook. ,,Ook al moet ik weer naar huis in een pickle jar, een augurkenpot'', had hij spottend gezegd, zodat Maureen hem de hele tijd pickle jar noemt.

Hoe stoer dat ook klinkt, na de Floriade was Tom uitgeput. Hij is eerder naar de VS teruggegaan met zijn dochter. Zodat Maureen, die nog vol energie zit, nu in Leeuwarden logeert.

Ze was mee naar de film en de kroeg op dinsdag, naar een lezing in de Ossekop op woensdag en was figurant in een toneelstuk op de krant op donderdag. Ze verstaat dat allemaal niet, maar ze roept geregeld uit dat het een adventure is, dus dat zit wel goed.

Vanavond gaan we een ander avontuur beleven. Ze kondigt vier bands aan op het festival Freeze.

,,Het publiek is veel jonger dan jij'', waarschuwde ik haar, ,,en je bent een gimmick, een omaatje uit de VS op het podium''.

Maar dat vindt ze niet erg, het lijkt haar wel wat, ook al zegt de muziek haar niks. Ze maakt zich er vooral druk over wat ze aan zal trekken. Een rok misschien? Een hoed? Of toch niet?

,,Relax'', suste ik. ,,Just think Madonna.''

,,I'm as far from Madonna as I can get'', zei Maureen.