vrijdag 27 januari 2012

Niet te lang schrijven
In Rotterdam is een leeg winkelpand ingericht met allerlei decors: een slaapkamer, een keuken, een bostafereel met tent, een gevangeniscel, een auto met een filmscherm erachter, een treincoupe met bewegend beeld achter de ramen en een aantrekkelijke maquette die je zelf kunt laten bewegen voor buitenopnamen van die trein. (Het geluid in het filmpje hieronder heb ik er achteraf bijgeplakt.)Dat is de fabriek van filmmaker Michel Gondry, waar groepjes mensen zelf films kunnen opnemen. Want veel leuker dan naar een film kijken, zei Gondry vanmiddag bij de opening, is het om zelf een film te maken.

Wie hem niet kent: hij is de vindingrijke regisseur achter 'Eternal sunshine of the spotless mind' en 'The science of sleep', hij maakte heel veel videoclips en hij is vooral een knutselaar van de bovenste plank. Zoek het filmpje maar eens op waarop hij met zijn tenen een kubus van Rubik goed draait. Dat hij ook een prul als 'The green hornet' maakte vergeven we hem.
Fredau Buwalda, programmeur van het Noordelijk Film Festival, was er de hele dag al vol van, dat haar held Gondry hier persoonlijk zou zijn om zijn fabriek te openen. ,,Ik ga proberen met hem op de foto te komen'', kondigde ze aan.Dus toen het zover was, maakte ik er een plaatje van. ,,Hij staat er niet scherp op'', stelde Fredau een beetje teleurgesteld vast.

Maar het was ook een beetje een vage man, die er mee aan leek te zijn dat hij hier de hoofdgast was. Hij werkte dat weg door als een bezetene kauwgom te kauwen.


Hier staat hij er scherp op, en Fredau weer niet.

,,Ik ga hier morgen een film maken'', vertelde ze hem.

,,Have fun'', wenste hij haar toe.

,,Heeft u nog tips?'', vroeg ik.

,,Don't spend too much time writing'', zei hij. ,,Just start filming.''