vrijdag 11 juli 2025

Bommeldingen


Het Sint Anthoon in Leeuwarden hield in mei een fancy fair, oftewel een marktje, in het kader van het zeshonderdjarig bestaan. 

Het was lekker weer, langs en in de tuin stonden kraampjes en er lagen en stonden allerlei zaken van de vliering van het Sint Anthony Gasthuis, die was opgeruimd, en van bewoners. Staatsieportretten van koningin Juliana en prins Bernhard en andere leden van het koninklijk huis, meubels, potten, vazen, handwerkspullen. Ik kwam met twee tuinstoelen thuis.

Een stand lag vol met de kostelijke Bommel-pockets van uitgeverij De Bezige Bij, drie verhalen per boek. Echt veel: sommige lagen hier vijf, zes keer; wel honderd van die boeken in totaal lagen te schitteren in de zon.

Vroeger heb ik ze verzameld en verslonden, ondanks dat de afbeeldingen wat klein waren, terwijl ik die ook erg mooi vond. Nog steeds, trouwens. De omslagen werden ontworpen door Phiny Dick, de vrouw van Marten Toonder. De boeken riepen van alles bij mij wakker, de optredende personages, dat taalgebruik, citaten, de hele wereld van Rommeldam en wijde omstreken.

Achter de tafel stond een man die Leo of Lex heette. Ik complimenteerde hem met zijn verzameling. ,,Ik heb er een aantal'', zei ik. ,,Maar ik koop nu niks want ik probeer thuis juist op te ruimen.''

,,Precies dat'', zei Leo of Lex. ,,Dat ben ik ook aan het doen.''

Hij vertelde dat hij de eerste pockets van een tante had geërfd en ze daarna was gaan verzamelen. Steeds als hij er een tegenkwam op een boekenmarkt kocht hij dat, vandaar al die dubbelen. 

,,Ik zie allemaal favorieten van vroeger'', zei ik. ,,Ik was heel dol op De Bovenbazen. En op Het Booroog. En op De Tijwisselaar, met Kobbe Kobbema. Zo'n naam vergeet je niet weer. Wat waren uw favoriete Bommelverhalen?''

,,Geen idee'', zei Leo of Lex. ,,Ik heb ze niet gelezen, ik ben dyslectisch.''